'89
'80
'81
'82
'83
'84
'88
'87
'86
'85
Terug naar 1982
 • Marva opgeheven

  Datum 1 januari 1982
  De Marine Vrouwenafdeling werd op 31 oktober 1944 in Londen opgericht en was een afdeling binnen de Koninklijke Marine waarin vrouwen vrijwillig konden dienen bij de krijgsmacht.
  Details
 • Boeing crasht in Potomac River

  Datum 13 januari 1982
  Door fouten van de piloten stortte de Boeing 737 van Air Florida vlak na vertrek in de ijzige Potomac River in Washington. Er kwamen 78 mensen bij de crash om het leven, 5 raakten gewond.
  Details
 • Slachtpartij in Hama

  Datum 2 februari 1982
  Vanaf 2 februari tot begin maart 1982 werden in de stad Hama ongeveer 40.000 mensen door de militairen van president Assad om het leven gebracht. Assad wilde een einde maken aan de opstanden van de Moslim Broederschap.
  Details
 • Boorplatform Ocean Ranger gekapseisd

  Datum 15 februari 1982
  Het boorplatform de Ocean Ranger is tijdens een zware storm omgeslagen. Alle 84 bemanningsleden zijn hierbij om het leven gekomen. Het platform lag ruim 300 kilometer uit de Canadese kust bij St. John’s.
  Details
 • Thelonious Monk overleeft gevolgen hersenaandoening niet

  Datum 17 februari 1982
  Theolonious Sphere Monk overleed aan de gevolgen van een hersenaandoening. De grootse jazzmuzikant speelde zijn laatste optreden op 30 juni 1976. Monk overleed op 64-jarige leeftijd.
  Details
 • Falklandoorlog

  Datum 2 april 1982
  De Falklandeilanden waren het decor voor een oorlog tussen Engeland en Argentinie. De oorlog speelde eigenlijk al 150 jaar, maar op 2 april 1982 vielen de Argentijnen de hoofdstad aan.
  Details
 • Romy Schneider overleden

  Datum 29 mei 1982
  De Oostenrijkse actrice, vooral bekend van haar rol in Sissi, werd kort na het voltooien van haar laatste film dood in haar woning in Parijs aangetroffen. Een overdosis slaappillen werd als oorzaak gegeven.
  Details
 • Orkaan Alberto eist 23 levens in Cuba

  Datum 3 juni 1982
  Ondanks dat orkaan Alberto geen enkele maal een landing op land maakte en alleen boven zee doorbracht, veroorzaakte hij toch zware overstromingen op Cuba waardoor 23 mensen om het leven kwamen.
  Details
 • Regisseur Rainer Werner Fassbinder gestorven na overdosis

  Datum 10 juni 1982
  De Duitse regisseur, acteur en producer werd bekend als de meest productieve filmmaker allertijden. Hij maakte in 14 jaar maar liefst 40 films, voordat hij op 37-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.
  Details
 • Subtropische storm eist drie levens in Noord Carolina

  Datum 20 juni 1982
  Ondanks dat de subtropische storm niet uitgroeide tot een orkaan en deswege ook geen naam kreeg, eiste hij toch drie levens in Noord Carolina en veroorzaakte een schade van 10 miljoen dollar.
  Details
 • Boeing 727 neergestort in storm

  Datum 9 juli 1982
  Het toestel stortte neer in een onweersbui, slechts 29 seconden nadat het opgestegen was vanaf de luchthaven van New Orleans. Het vliegtuig kwam niet hoger dan 50 meter van de grond.
  Details
 • Italie voor de derde maal wereldkampioen voetbal

  Datum 11 juli 1982
  Italië, met uitblinker Paolo Rossi, won in Madrid de Wereldbeker voetbal voor landenteams. Italië won met 3-1 van West Duitsland.
  Details
 • Acteur Patrick Dewaere overleden door zelfmoord

  Datum 16 juli 1982
  Geholpen door een telefoontje van zijn vriendin Elsa, die zei dat ze hem zou verlaten voor een ander en dat hij zijn dochtertje nooit meer zou zien, pleegde de zanger Patrick Dewaere in zijn huis zelfmoord.
  Details
 • Bloedbad van Plan de Sánchez

  Datum 18 juli 1982
  Omdat de autoriteiten vermoedden dat de inwoners van het dorp onderdak boden aan guerrillero's of hen op andere wijze steunden, werd er een bloedbad aangericht waarbij meer dan 250 mensen stierven.
  Details
 • Acteur Vic Morrow op de set overleden

  Datum 23 juli 1982
  De Amerikaanse acteur kwam op de set van de film the Twilight Zone onder een helikopter terecht, die te pletter viel. Hij overleed ter plekke, net zoals twee andere, jonge, acteurs.
  Details
 • Bernard Hinault wint Tour de France 1982

  Datum 25 juli 1982
  De Franse renners Bernard Hinault wist voor de vierde maal de Ronde van Frankrijk te winnen. Hij reed deze Tour zeer degelijk en hield voornamelijk zijn grootste concurrenten in de gaten.
  Details
 • Acteur Hans van Tongeren pleegt zelfmoord

  Datum 25 augustus 1982
  De Nederlandse acteur Hans van Tongeren speelde vaak rollen waarin hij zelfmoord pleegde. Waarschijnlijk vereenzelvigde hij zich te veel met zijn rollen, waardoor hij op 27 -jarige leeftijd zelfmoord pleegde.
  Details
 • Ingrid Bergman aan kanker overleden

  Datum 29 augustus 1982
  Op haar eigen verjaardag overleed de Zweedse actrice aan kanker. Een van haar beroemdste rollen was die van “Ilsa” in de film Casablanca met als tegenspeler Humphrey Bogart.
  Details
 • Tropische storm Beryl eist 115 slachtoffers op Kaapverdie

  Datum 1 september 1982
  De tropische storm Beryl werd een van de zeldzame cyclonen die een ramp veroorzaakten op Kaapverdië. Ondanks dat het geen orkaan was, eiste Beryl toch 115 slachtoffers in deze regio.
  Details
 • Legerhelikopter neergestort bij luchtvaartshow in Mannheim

  Datum 11 september 1982
  Tijdens een luchtvaartshow in Mannhein stortte een Boeing CH-47 Chinook legerhelikopter op een nabijgelegen snelweg. Alle 46 inzittenden kwamen hierbij om het leven.
  Details
 • Spantax vlucht 995 crasht bij opstijgen

  Datum 13 september 1982
  De vanaf de luchthaven van Malaga vertrokken Spantax Airlines vlucht 995 crashte nadat de piloot de start had afgebroken. In totaal kwamen er 51 mensen om het leven.
  Details
 • Grace Kelly overleden door auto-ongeluk

  Datum 14 september 1982
  De actrice en echtgenote van Prins Rainier III van Monaco kreeg op 52-jarige leeftijd een beroerte in de auto. Als gevolg hiervan kreeg ze een auto-ongeluk, waaraan ze een dag later overleed.
  Details
 • Compact Disc op de markt gebracht

  Datum 1 oktober 1982
  In Japan introduceerde Sony de Compact Disc en de CD-speler CDP-101. Deze geluidsdrager was de opvolger van de LP.
  Details
 • Supportersdrama in het Lenin Stadion

  Datum 20 oktober 1982
  In het Lenin Stadion in Moskou zijn tijdens de EUFA-Cup wedstrijd tussen Spartak Moskou en HFC Haarlem volgens de Russische regering 66 mensen om het leven gekomen. Ooggetuigen verklaarden dat er meer dan 300 doden te betreuren waren.
  Details
 • Veel doden door brand in Salang tunnel

  Datum 3 november 1982
  In de 2,7 kilometer lange Salang tunnel, ten noorden van Kabul, reed een Russisch legervoertuig op een tegemoetkomende tankauto, waarna de tankauto ontplofte. Door de vlammenzee kwamen naar schatting 2.000 mensen om het leven.
  Details
 • Actrice Dominique Dunne vermoord door ex-vriend

  Datum 4 november 1982
  De Amerikaanse actrice Dominique Dunne werd door haar ex-vriend gewurgd op de oprijlaan voor haar huis omdat ze niet in wilde gaan op zijn avances.
  Details
 • Akkoord van Wassenaar getekend

  Datum 24 november 1982
  Het akkoord werd getekend door de overheid aan de ene kant en de Stichting van de Arbeid aan de andere kant. Er werden afspraken vastgelegd die gevolgen had voor de loonmatiging.
  Details
 • Michael Jackson's Thriller uitgebracht

  Datum 1 december 1982
  Het album Thriller van Michael Jackson is uitgebracht. Het album bevat een groot aantal goede nummers zoals, Thriller, Beat it en Billie Jean.
  Details
 • Decembermoorden

  Datum 8 december 1982
  Vijftien Surinamers werden doodgeschoten door militairen onder leiding van Desi Bouterse. De doodgeschoten Surinamers waren vooraanstaande mensen zoals advocaten en journalisten.
  Details